
Hanley & Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, yabancıya konut satışı ile ilgili konuştu ve 150 bin dolar bağışı işaret etti. İşte o açıklama…
Son zamanlarda Türkiye’de yabancılara konut satışı karşılığında vatandaşlık verilmesi sık sık tepkilere neden oluyor. Sektör temsilcileri düzenlemenin, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sık sık dile getiriyor.
Uluslararası yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık konularında danışmanlık sunan Hanley & Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, Türkiye’de 400 bin dolara gayrimenkul karşılığında vatandaşlık verilmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
400 Bin Dolarlık Konutla Tüm Aile Vatandaş Olabiliyor
Burak Demirel, İstanbul Beyoğlu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında dünyada ve Türkiye’de yatırım yoluyla vatandaşlık konuları ile ilgili bilgi verdi. Demirel, Türkiye’de gayrimenkul yoluyla Türk vatandaşlığı programının 2022’de 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkartıldığını belirtti ve açık piyasadan mülk satın alımının devlete finansal katkı sağlamadığına dikkat çekti.
Demirel, 400 bin dolarlık bir konut alan bir yabancı yatırımcının, 18 yaşından küçük çocukları ve eşi de dahil olmak üzere tüm ailesine vatandaşlık alabileceğini, bunun da finansal bir kayba neden olduğunu vurguladı. Türkiye’de kalıcı ve sürdürülebilir bir yatırıma ihtiyaç olduğunu belirterek, “Gayrimenkul alarak 3 sene sonra satıp gitmek kalıcı ve sürdürülebilir değil; ülkeye bağış yapılırsa bu kalıcı bir katkı sağlar” dedi.
Hiçbir Vatandaşlık Programında Açık Piyasadan Mülk Alma Opsiyonu Bulunmuyor
Demirel, Türkiye’nin sürdürdüğü gayrimenkul yoluyla vatandaşlık programı hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu programı danışmanlık almadan başlattı. Dünyada en çok talep gören programlardan biriydi. 250 bin dolardan 400 bin dolara yükselince talep azaldı, fakat ekonominin son dönemde ivme kazanmasıyla talep yeniden arttı. Ancak programın geliştirilmesi gerekiyor” dedi.
Açık piyasadan mülk satın alımının programın dezavantajı olduğunu ifade eden Demirel, “Profesyonel olarak tasarlanmış hiçbir programda açık piyasadan mülk alma seçeneği yoktur; hepsinde devlete finansal bir katkı bulunuyor” dedi.
“Türkiye’de gayrimenkul alıyorlar, 3 sene sonra satıyorlar, vatandaşlık alıp gidiyorlar. Ülkeye pozitif bir finansal giriş yok” diyen Demirel, 250 bin dolardan ev alıp 400-500 bin dolardan satanların karla beraber pasaport aldığını belirtti.
Yabancıya Konut Satışında Bu Detay Değiştirilmeli
400 bin doların iyi bir tutar olduğunu fakat alınma biçiminin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Burak Demirel, “400 bin dolar bağış mı alıyorsun, konut mu veriyorsun, önemli olan bu. 400 bin yerine 150 bin dolar bağış olmalı, çünkü devlete herhangi bir kâr sağlamıyor” ifadelerini kullandı.
Demirel, “Bizde 400 bin dolarlık bir mülk satın alınıyor, bağış şartı yok. Türkiye’de bir bağış opsiyonunun gelmesi lazım. Özellikle deprem sonrası Müslüman ülkelerden bağış talebi çok geldi. Program bağış temelli olsa daha faydalı bir hale gelir. Bir nevi; vatandaş olmanın karşılığında gelecekte kullanacakları ülke kaynaklarının bedelini önden ödemiş olacaklar” şeklinde konuştu.